Det kanske är så att ni börjar vara färdig med renoveringen eller ert bygge på huset. Dags att fixa till trädgård och hustomt. Det kan vara en hel del att göra för att skapa den tomt och trädgård som man önskar.

Börja med att planera hur ni vill att er trädgård och tomt ska se ut. Det kanske finns träd som känns som de är i vägen och du skulle vilja ta ned några träd för att bättra din utsikt eller få mer sol på din nybyggda altan. Se till att kolla upp vad som gäller för just din tomt. Det kan vara så att det finns en detaljplan som gör det omöjligt att fälla några träd så kolla upp med din kommun och stadsbyggnadskontoret eller bygglovsenheten om vad som gäller just hos dig. Om ni får grönt ljus så är det bara att fälla de träd som ni önskar.

Efter ni tagit ner ett gäng träd så står ni där med stubbar som måste bort. Detta kan vara lite svårt om man inte har rätt verktyg för detta. Att gräva upp är bara att glömma då det finns allt för många rötter som ligger under jord. En stubbfräs är det som behövs för att få bort stubben. Den fräser bort allt som ligger ovan jord och det blir bara sågspån av allt. Se till att fräsa ner så pass långt att ni kan fylla på ordentligt med jord ovanpå. Så gräs eller planerat det som önskas på den plats där det tidigare stod ett träd.