En bastu är perfekt avkoppling efter en hård dag, en avslappnad helg med vännerna eller en hjälpreda när du har problem med stela muskler. Bor du i ett hem utan bastu behöver du inte vara utan.
Bastu utomhus
Ett vanligt sätt att få en bastu i ett hem som inte har en gammal att renovera upp, är att ställa en bastutunna på tomten. Det behöver så klart inte vara en tunna utan kan också vara en färdig byggd stuga. Det finns även billiga alternativ där du kommer bastustugan omonterad och monterar upp det själv. Så länge tunnan eller stugan är mindre än 15 kvm faller byggnaden under friggebodsreglerna och du behöver bara göra en bygganmälan för att få ställa den på tomten.
Bastu inomhus
Vill du bygga bastun inomhus ska den vara i ett rum med tätskikt och bra ventilation. Den blir mycket värme och fukt i bastun, luften behöver ventileras ut för att du inte ska få fuktproblem. Bastun köper du helst som ett färdigt kit och du slipper fundera ut konstruktionen. Du kan även bygga en bastu i lösvirke men skillnaden i pris är liten, det är knappt värt arbetstiden såvida du inte behöver göra det på grund av placeringen eller formen på rummet. Fundera på vilken typ av bastu du vill ha. Det finns våtbastu, ångbastu och torrbastu att välja mellan. Ångbastun ser typ ut som en stor duschkabin och bygger på den typ av ångbad som funnits kring Medelhavet i tusen år. Den ger också en mildare värme än torrbastun men med 100% luftfuktighet. Våtbastun är den ”klassiska” bastun där du kastar vatten på stenar för att få upp värmen, en våtbastu kan vara antingen vedeldad eller eldriven. Torrbastun ger dig väldigt heta temperaturer, över 100 grader, och kräver särskilda aggregat.