Hur lyckas man mixa och matcha färger utan att det sticker ut och svider i ögonen? Hur skapar man en helhet och en röd eller kanske blå tråd i sin färgsättning? Genom att jobba med bas och accentfärger kan du komma en bra bit på vägen.

Den färgen som syns mest i rummet är det vi kallar för basfärg. Detta är oftast den färg du har på väggarna eller i taket. Basfärger brukar vara lugna, man har valt ut en neutral färg som har en kulör som är ”dämpad”. Exempel på basfärger är gråa, vita eller beigea nyanser. Motsatsen till detta är accentfärgen vars uppgift är att uppmärksamma och liva upp rummet. För att hålla en fin färgsättning bör accentfärgen gå i ton med basfärgerna eller komplettera den. Alternativt att man jobbar med accentfärger som en kontrast till basfärgen.

När du börjar inreda gäller det att ha mer än en tanke som ”den här färgen gillar jag”, ”den här färgen är snygg”. För att lyckas med din färgsättning måste du lägga mer tid på dina val av färger. Genom att skapa en palett av olika accentfärger kan du välja att jobba mot eller med den genom hela ditt hem eller att jobba med olika paletter i olika rum. Tänk på vad det är för känsla du vill förmedla med dina färgval. En granskning av din inredning och nuvarande färgpalett kan vara en god utgångspunkt för dig. Vill du fortsätta på det spår du gjort nu eller vill du skapa en större enhetlighet,värme,kyla, känsla av lyx eller något annat i hemmet?

När du fastställt vilka färger du jobbar med bör du ha en basfärg och tre accentfärger du jobbar med. Sedan testa runt och sprida ut färgerna på olika ställen i rummet för att se vad som funkar. Tänk även på att det inte bara är färg som i ”målarfärg” som gäller när du jobbar med din palett. Allt från färgen på soffan till mattan eller tavlan spelar stor roll. Detta är bra saker att känna till gällande just färgsättningen när du håller på att inreda ditt hem.