När du inreder ett rum brukar man tänka på färger, material och vilka tapeter man ska ha. Men det är ljussättningen som bestämmer om du trivs i rummet eller inte. Och hur du ljussätter ett rum är lite av en vetenskap och ”trial and error”.

I grunden brukar man säga att ett rum ska ha mellan 5-8 olika ljuspunkter. Denna grundregel är inte universell, om du har ett litet och ljus rum med fönster kan det räcka med bara 1-2 ljuspunkter medan ett stort rum kan behöva fler ljuspunkter. Det vanligaste problemet är för få ljuspunkter i rummet.

Tanken är att du ska skapa rum inuti rummet med olika typer av belysning. En stark taklampa kan vara bra att ha när du städar eller behöver städa, men oftast får du bättre stämning om du tänder flera olika lampor i rummet.

Var heller inte rädd att några delar av rummet saknar belysning. Ett mörkt hörn skapar en kontrast och det finns ingen anledning att belysa ett hörn som inte kräver det. Istället kommer ögat att dras till det du väljer att belysa. Det kan vara svag belysning såsom en lampa ovanför en tavla, det finns speciella armaturer för tavelbelysning som riktar ljuset nedåt istället för att blända. Eller så sätter du upp en belysning ovanför soffan där du gillar att läsa eller lösa korsord.

En dimmer är din bästa vän, du vill alltid kunna kontrollera mängden ljus från dina huvudsakliga ljuskällor. Om du inte har en dimmer installerad kan du köpa dimbara LED-lampor, kontrollera bara så att armaturen klarar av det.

När LED-lamporna först kom på marknaden erbjöds bara kallt, blått ljus. Det kändes sterilt och kyligt så folket hade svårt att bryta glödlampsvanan. En del köpte upp stora lager med glödlampor innan de fasades ut. Nuförtiden kan du få vilken färg du vill på lampan. Favoriten än i dag är det varmare, gula ljuset. Använd kallt ljus när du behöver se detaljer och fokusera, ovanför diskbänken och skrivbordet. Resterande lampor kan med fördel vara varmare.