Belysning är en stor och viktig del av all heminredning. Å ena sidan är det viktigt av funktionella och ergonomiska skäl, så att du inte anstränger ögonen i onödan. Å andra sidan har belysning stor betydelse för saker som atmosfär och välbefinnande. Med rätt belysning skapar du en ombonad och välkomnande hemmiljö, både för dig själv och för dina gäster. Ljussättningen kommer att se olika ut från ett rum till ett annat, eftersom rummen används på olika sätt och därmed skapar olika behov. Därutöver bör du ta hänsyn till saker som väggfärg, inredningsstil i övrigt samt fönstrens storlek och placering.

Stämning i vardagsrummet

Grunden för belysningen i ett rum utgörs för det mesta av takbelysning i någon form, som till exempel en pendellampa eller en kombination av exempelvis spotlights. I vardagsrummet kanske det till och med handlar om en takkrona, antingen ett antikt arvegods eller en modern variant, som ofta tillverkas av konstglas. Vardagsrumsbelysning kan generellt kompletteras med stämningsbelysning på noga utvalda punkter, som en golvlampa eller en bordslampa på ett sidobord eller i fönstret, vilket också ser trevligt ut utifrån. Tänk även på att använda föremål som elektriska ”levande ljus”, ljusslingor och riktiga levande ljus för att variera och lägga sista handen.

Rofyllt, men med bra läsbelysning

Belysningen i ditt sovrum bör logiskt nog vara rofylld och ge ett mjukt, varmt ljus, som känns behagligt att ha tänt både på morgonen och på kvällen, när du ofta är lite trött. Samtidigt ska lampan på nattduksbordet ge ett tillräckligt starkt sken för att du ska kunna läsa i sängen utan problem. I synnerhet här passar dimbara lampor bra, så att du kan justera styrkan efter tycke och smak. Numera finns det ett stort utbud av väldesignad och funktionell belysning på marknaden. Hos Nordic Trend Home kan du hitta det som kan passar, utan att behöva ge dig ut på stan direkt för att leta.