Sovrummets huvudsakliga funktion är ju att vara ett rum att sova i varje natt. Av den anledningen bör du alltid vara uppmärksam på hur bra du faktiskt sover där. Om du upplever något problem finns det ett par olika saker du kan vilja titta på.

Sängen

Sängen kommer många gånger bära den tyngsta bördan av en god natts sömn. Har du en säng som är anpassad efter dig kommer den alltid vara mer bekväm att ligga i. Fastheten i madrassen är en viktig del av detta och den bör anpassas efter dels din vikt, men också vilken liggställning du normalt sett har. Vad du är ute efter är att ryggraden ska vara rak.

Kuddarna

I detta är dock även kudden en viktig del och om du har upplevt ont i nacken när du vaknat kan det möjligtvis vara dags att köpa några nya kuddar. Sover du till exempel på mage behöver du en ganska låg kudde. Har du för tillfället en för hög kudde är det troligtvis en stor anledning till nacksmärtan.

Temperaturen

Temperaturen är också något du vill hålla i åtanke när du försöker gå till botten med dålig sömn. Studier har visat att vi faktiskt gynnar vår hälsa av att sova i ett svalt rum. Då talar man i regel om temperaturer mellan 16-19 grader. Det kan specifikt hjälpa dig att somna lättare.

Luften

Dålig luft kan också bidra till sämre sömnkvalitet. Ventilationen är nog det första du då vill titta på och det kan ju vara något som faktiskt är bäst överlämnat till en expert. En tillfällig lösning kan dock vara att se till att vädra i sovrummet två gånger om dagen. Luftkvaliteten påverkas dock även negativt av temperaturen.

Okategoriserade