Att bygga till med nya byggnader på sin tomt är väldigt vanligt och du kan själv ha gått i tankar om en eller annan byggnad som verkligen skulle vara ett bra tillskott till hemmet. Om du skulle vilja fullfölja dessa planer har vi några allmänna tips här nedan som du kan dra nytta av.

Bygga utan bygglov

Att behöva bygglov tar både tid och kostar pengar. Men som tur är finns det ett flertal strukturer du kan bygga som inte kräver bygglov. Så länge du håller dig inom vissa ramar för projektet förstås. För att göra allt ännu enklare kan du köpa monteringsfärdiga byggsatser som håller sig till dessa regler. Så slipper du designa allt från grunden.

Kontrollera detaljplanen

Om du aldrig byggt något på din tomt tidigare är det möjligt att du inte vet om vissa krav eller bestämmelser som kan finnas på detaljplanen för ditt område. Det kan exempelvis vara bestämt att nya byggnader måste byggas att se ut på ett viss sätt för att de ska passa in i en viss kulturell stil man försöker bevara. Ta kontakt med stadsbyggnadskontoret i din kommun för att ta reda på hur det ligger till och vad som gäller för ditt byggprojekt.