Kaklet i köket är något nästan alla förr eller senare får lusten att byta ut. Kanske i samband med andra förändringar, för att det blivit skadat eller bara för att stilen blivit väldigt omodern. Vad anledningen än gäller det att inte skynda på projektet i onödan och verkligen låta det ta den tid som krävs.

Att välja kaklet är ofta första steget och här är det ju helt upp till var och en att bestämma vad som passar in i köket. Men se gärna till att ha mätt upp den totala ytan som ska kaklas så det snabbt går att räkna ut hur mycket ett specifikt kakel skulle kosta. Besluta gärna tidigt om en smärtgräns för denna kostnad. Och tänk på att lägga på runt 10% mer än antalet plattor som behövs för att kompensera för avskurna plattor och en och annat olycka.

Med kaklet utvalt är det smart att besluta om ni ska göra jobbet själv eller anlita någon med erfarenhet. Detta blir ju snabbt en fråga om kostnad då det är billigare att göra det själv. Men det gäller också att ni är säker på er egen förmåga och bara tror att ni fixar det. Att kakla behöver inte nödvändigtvis vara väldigt svårt, men om en hantverkare gör det får ni inte bara ett snyggt resultat, utan även garanti på det utförda arbetet. Väljer ni ändå att göra det själv är det dags att börja riva kaklet.

En hammare och mejsel kommer ni ofta väldigt långt med. Men hur lätt det lossnar beror också på vad som ligger under kaklet. Om ett kraftigare verktyg behövs kan ni titta på att skaffa en bilningshammare. Att köpa en är kanske en lite väl stor utgift för många. Men som tur är går de ofta att hyra från olika företag också. Sedan är det äntligen dags att sätta upp det nya kaklet. Det är starkt rekommenderat att följa en bra guide steg för steg för att inte göra fel på ett eller annat vis. Lycka till!